● راهنمای خرید بخاری
قیمتها- برای انتخاب یک بخاری گازی مناسب به چه چیزهایی باید توجه کرد؟
آدم عاقل هیچوقت ۵۰نفر را به آپارتمان ۴۵متریاش مهمان نمیکند و بیدلیل هم وسایلی که تازه توی بازار سر و کلهشان پیدا شده را نمیخرد؛ وقتی هم خواست بخرد، از یکی که اطلاعات بیشتری دارد میپرسد یا حتی میآید سبد خرید میخواند، ببیند اوضاع از چه قرار است.
● خانهتان چند متری است؟
یکی از مهمترین و بدیهیترین معیارها برای انتخاب بخاری، درنظر گرفتن متراژ خانه یا محلی است که قرار است بخاری، گرمابخش آنجا باشد. این مسئله حتی در مورد گرفتار نشدن با حجم بالای یک بخاری ۱۴ هزار در فروشگاهی کوچک اهمیت دارد.
● رده انرژیاش چیست؟
سازمان بهینهسازی مصرف سوخت، به صورت مرتب از خط تولید محصولاتی که مصرف انرژی دارند حتی یخچال، نمونهبرداری میکند تا میزان مصرف و بهویژه درصد مصرف بهینه و بازده انرژی را در آنها مشخص کند.
اگر به محصولی برخوردید که این رده انرژی را نداشت، بدانید که ریگی در بخاریشان است؛ برای نمونهگیری همکاری نکردهاند یا محصولشان اصلا استاندارد نیست. این جدول، آخرین رده مصرف بهینه انرژی به وسیله بخاریهای گازی ساخت داخل را نشان میدهد.
بهترین انتخاب، رده A و B است اما چون دردسترس نیست، فعلا به همین ردیفهای اول C و D اکتفا کنید که غنیمتاند. توضیح دیگر اینکه بخاریهای دودکشدار ۳۰درصد و شومینهها تا ۵۰درصد انرژی را تلف میکنند اما بدون دودکشها، تا ۹۹درصد بهینهاند.
● با دود یا بیدود؟
اصحاب تکنولوژیهای جدید، مدعی هستند که آتشی در جان بخاری گازی انداختهاند که فقط سوز دارد و از دود خبری نیست.
اما چشم بسته گول تبلیغات اولیه شرکتها را نخورید. آنها در کنار تعریف و تمجیدهاشان – از روی ناچاری – اخطار میدهند که از این بخاریها همهجا هم نمیتوان استفاده کرد.چیزی که در بخاریهای بدون دودکش اهمیت دارد، بهکارگیری سیستم ایمنی ODS است. این سیستم به محض اینکه – به هر دلیل – اکسیژن محیط به ۱۸درصد و پایینتر برسد، جریان گاز ورودی به بخاری را قطع میکند و تا زمانی که ترکیب هوا مناسب نشده و روشن شدن بخاری خطرناک باشد، اجازه روشن کردن آن را هم نمیدهد (نکته: این بخاری برای خودکشی بر اثر مسمومیت با گاز منوکسیدکربن به درد نمیخورد).
استفاده از این بخاری در محیطهای بستهای مانند اتاق خواب، اتاق زیرشیروانی، زیرپله، انباری، پارکینگ، حمام، هتل، شیرخوارگاه، کودکستان و هر جایی که تهویه خوبی نداشته باشد، ممنوع است؛ حواستان باشد.
● گرما هزاری چند؟
همیشه در روزهای سرد، بازار این وسیله گرم است اما به طور کلی، قیمتها در بازار بخاری بر اساس چند منطق مشخص تغییر میکنند که اصلیترین آنها، حجم بخاری و به نوعی قدرت تولید حرارت است. به طور طبیعی هر چه بخاری بزرگتر و قویتر باشد، ورقههای فلزی به کار رفته و ضخامت رنگ نسوز در آن بیشتر بوده و به همین نسبت هم گرانتر میشود.
غیر از این، اغلب پول طراحی قشنگ و متفاوتتر را هم روی قیمت بخاری میکشند. اما با پذیرفتن یک اختلاف حدود ۵ تا ۱۰هزار تومانی – بدون توجه به مارک شرکت تولیدکننده بخاری گازی – میشود بخاریهای گازی را بر اساس قدرتشان (۶، ۸، ۱۰، ۱۲، ۱۴ هزار و بیشتر) از لحاظ قیمت دستهبندی کرد. اما شاید شما به مارک خاصی اهمیت میدهید.
● داغ، مثل شومینه
شومینه وسیله باکلاسی است که اغلب، دورنمای یک گوشه از خانه را زیبا و متفاوت میکند اما به عنوان یک وسیله گرمکننده، نمیشود به تنهایی با طناب شومینه توی چاه ننه سرما رفت. شاید بهتر باشد به جای روشن کردن این وسیله، به آن نگاه کنیم تا گرم شویم! چرا؟
بهچند دلیل: شومینه مثل آب خوردن ۵۰درصد حرارت تولیدی را از دودکشاش هدر میدهد؛ ضمن اینکه خطر مسمومیت با گازهای تولیدی – که شومینه آن را کامل نمیسوزاند – بیشتر از بخاریهای معمولی است.
این بخاری آجری دیواری – نسبت به بخاریهای معمولی – بیشتر هوا را خشک میکند و به دلیل مخلوط شدن گازهای تولیدی با هوای چرب تهران – که توی آشپزخانه هم غنیتر شده – حساسیت تنفسی و چشمی را محتمل میکند. میگویند برای مقابله با این مشکل، استفاده از پوست مرکبات روی آن تا حدودی کارساز است.
اگر برای گرم کردن خانه تان از بخاری استفاده می کنید یا اگر جزو آن گروه آدم های سرمایی هستید که به نظرتان شوفاژ برای گرم کردن خانه کافی نیست و در روزهای سرد زمستان یک بخاری برقی هم کنار دست تان روشن می کنید، این گزارش را بخوانید…
اگرچه سیستم های حرارت مرکزی در ساختمان ها مرتب در حال گسترش است ولی استفاده از بخاری های برقی و گازی هنوز یکی از رایج ترین روش های گرم کردن خانه در کل دنیاست. در کشور ما به دلیل وجود منابع ارزان و قابل دسترس گاز طبیعی، گاز اصلی ترین سوخت مصرفی مردم در فصل های سرد سال است. برای همین هم بخاری های گازسوز اصلی ترین ابزار گرماساز ایرانی ها هستند.
استفاده از بخاری های گازی تبعات منفی هم دارد، از جمله حوادث تلخی که هر سال در فصل سرما به خاطر رعایت نکردن ایمنی وسایل گازسوز اتفاق می افتد اما سال گذشته این حوادث رشد چشمگیری داشت و در ماه های پایانی سال، شاهد افزایش بحرانی آمار گازگرفتگی در کشور بودیم.
برای جلوگیری از این حوادث ناگوار و همین طور برای استفاده بهتر از انرژی گرمایی و بالطبع گرم تر شدن خانه هایمان، هنگام خرید بخاری گازی باید بیشتر به نکات ایمنی و استانداردها توجه کنیم.
● بخاری های c تا g بخرید!
موقع خرید بخاری باید به برخی نکات توجه کنید. یکی از اینها رده انرژی بخاری و بازده خالص تولید گرمای آن است.رده انرژی بخاری با یک برچسب شفاف روی آن مشخص می شود. روی این برچسب رده انرژی را با حروف انگلیسی نشان می دهند که هرچه به ابتدای الفبای انگلیسی نزدیک تر باشد، بازده خالص بخاری بیشتر و هرچه به حروف آخر الفبا نزدیک باشد، بازده خالص آن کمتر است. پس بهتر است بخاری هایی با رده انرژی c,d,e,f,g تهیه کنید.
داشتن سیستم ایمنی ترموکوپل که در صورت خاموش شدن بخاری،جریان گاز را به طور اتوماتیک قطع می کند برای تمام تولیدکننده های بخاری گازی اجباری است اما دقت کنید که بخاری را حتما از فروشگاه های معتبر بخرید. از اعتبار مارک بخاری و استاندارد بودن آن اطمینان حاصل کنید.
● انواع مختلف بخاری
بخاری های گازی هم انواع متنوعی دارند که از جمله آنها بخاری دیواری و بخاری های زمینی هستند. انواع دیواری بخاری های گازی اغلب نسبت به انواع زمینی آنها جای کمتر می گیرند و گرمای کمتری هم تولید می کنند.
ضمن اینکه این بخاری ها به دیوار چفت می شوند و با تمام شدن فصل سرما، بازکردن و جابه جایی آنها تا زمستان بعدی و نصب دوباره آنها کمی دردسر ایجاد می کند. در حالی که بخاری معمولی را می توانید در پایان زمستان به راحتی جمع کنید تا فضای اضافی را درخانه اشغال نکند.
● فرمولی برای خرید بخاری
یکی از فاکتورهای انتخاب بخاری، در نظر گرفتن متراژ محیط خانه یا فضایی است که می خواهید با بخاری گرمش کنید. برای اینکه بفهمید عددی که به عنوان میزان تولید حرارت روی بخاری نصب شده برای منزل شما مناسب است یا نه، می توانید این عدد را (که واحدش کالری است) بر عدد ۲۴ تقسیم کنید.از طرف دیگر متراژ خانه تان را در عدد سه ضرب کنید. حاصل ضرب این دو عدد باید با حاصل تقسیم اولی برابر یا نزدیک به آن باشد.
برای مثال اگر متراژ سالن منزلتان ۷۰ متر است،حاصل ضرب آن در سه می شود ۲۱۰. حالا اگر بخاری که می خواهید بخرید ۴۸۰۰ کیلوکالری گرما تولید می کند، حاصل تقسیم این عدد بر ۲۴ می شود ۲۰۰ که با ۲۱۰ اختلاف چندانی ندارد، پس این بخاری، مورد مطلوبی برای منزل شماست. اگر متراژ سالن شما بزرگ تر است می توانید بخاری هایی با برچسب تولید حرارت هشت هزار و ۹ هزار کالری تهیه کنید.